Bu aslında çok kafa karıştıran bir durumdur. Bal çeşitlerini görünce insan bu kadar çeşitli bal mı olur diyor. İnsanlar bal çeşitleri için ham bala aroma veya hangi bal çeşidi ise onun özünün katıldığını düşünüyor.
Aslında hiçte öyle değil, çünkü arı balı yaparken çiçeklerin polenleri, özlerini toplar. Bu sayede toplanan polen arının enzimleriyle fermante olarak bala dönüşür. Dolayısıyla arı hangi çiçekten öz aldıysa bal o özün, o çiçeğin balıdır. Bu tabiki sadece o çiçeğe ait bal olmayabilir. Arıya sadece şu çiçekten al diyemeyiz ama arıcılıkta kovanları arı kolonisini almak istediğiniz hasada yakın tutarsanız arı kısa mesafeye uçar ilk olarak oradan alır. Arıcı bunu takip eder ve o hasadı çıakrmaya çalışır.
Örneğin; Lavanta Balı için Isparta yöresinde lavanta bahçelerine yakın konulan bir arı kolonisi çoğunluk lavanta çiçeğinden öz toplayacağı için balı lavanta balı olur ve lavanta aromasıyla kokusuna sahiptir. Bu yüzdelik olarak diğer çiçeklerden çok fazala lavanta içerdiği için Lavanta balı denilmektedir.
Karabaş Otu Balı